Karfiolkrémleves

Imádom a karfiolt. Annyira, hogy ha egy álló hétig nem ehetnék semmi mást, csak karfiolt, akkor sem panaszkodnék. Sőt, annyira, hogy ha utolsó vacsorát kellene választanom, a karfiolt választanám. Annyira.
Alapjáraton szeretem a zöldségeket; sütve, nyersen, tésztával variálva, besamel mártásban úszkálva vagy péksütibe rejtve. A kedvencem pedig örökre az anyukám által sütött karfiolos csirkemell lesz. Ehhez van is egy rövidke sztorim - számomra cseppet kellemetlen, a családom többi tagja viszont nagyon viccesnek találja. (Nem ilyen egyébként minden családi történet?) Mikor anya először készített karfiolos csirkét, kicsit elragadott a hév, és több karfiolt ettem, mint csirkét. Majd még ettem egy picit a karfiolból, majd még, ekkora a csirkéről már rég megfeledkezve. Mire a család többi tagja hazaért, és nekiálltak volna vacsorázni, szerencsétlen karfiolos csirkéből nem maradt más, mint a csirke, egy két rózsa karfiollal. Persze a sztori egy kívülállónak nem vicces, tudom én! Viszont nálunk azóta valamiféle szállóigévé vált a felszólítás ahányszor ez az ebéd, és rajtam a sor, hogy kimerjem az adagom - maradjon ám a karfiolból is! És persze mindenki nagyban nevet, én meg felháborodva elvonulok.:)
Ezen kis anekdota után remélem senkit nem ér csalódás, de most nem a karfiolos csirkéről lesz szó, hanem a krémlevesről. (Ha valakit egyébként érdekel a fenti receptje, nagyon egyszerű: sült csirkemell, főtt karfiol és besamel mártás egytálételként megsütve) A recept a sajátom, több különböző netes leírás után nem tudtam eldönteni melyiket is válasszam, ezért mindegyikből kivettem azt az elemet, ami a legjobban tetszett, majd összedobtam ezt a levest. Remek hétfői vacsora ötlet egyébként, mert a vasárnapi ebédről maradt húslevest érdemes bele használni (ha az  nincs, nyugodtan lehet használni zöldségkockát, bár szerintem a húslevessel izgalmasabb!).

Hozzávalók: 1 fej karfiol rózsáira szedve, 1 fej vöröshagyma, vaj, kb. 1 liter húsleves + víz, kevés só, bors, szerecsendió, 2 dl tejszín
Elkészítés: Megpirítom a hagymát egy nagy kanálnyi vajon. Erre rászórom a karfiolt, majd leöntöm annyi húslevessel, amennyi kényelmesen ellepi. Főzés közben beleteszem a borsot és a szerecsendiót. Mikor megfőtt - kb. 20-25 perc - leveszem a gázról, és várok, hogy egy picit, hogy visszahűljön. Ezután beleöntöm a tejszínt, és az egészet simára turmixolom botmixerrel, majd visszateszem még főni pár percre. Ha a leves túl sűrű lenne, 1-2 pohárnyi vízzel higítom, illetve ez esetben igény esetén még sózom, borsozom is.
Bónuszként pedig a család húst követelő férfitagjainak szórhatunk a leves tetejére pár karika virslit.:)
Jó étvágyat hozzá!


7 megjegyzés:

  1. Én is imádom a karfiolt, bármilyen formában. A kedvencem a tejfölös karfiolleves.
    Krémlevesként még nem próbáltam, de azt hiszem itt az ideje. Köszi a tippet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hmmm, tejfölös karfiolleves...de jól hangzik!:)

      Törlés
  2. Mi is nagy karfiol fogyasztók vagyunk. Ha megkérdezzük a "Négyévesünktől", hogy mit főzzünk, a válasz mindig így hangzik:
    -Egy kis kajfiollevest, mami! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos! Milyen jó gyerek, szereti a zöldségeket. Ritka.:)

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Gyere, majd én vendégül látlak, csinálok egy újabb adagot!:)

      Törlés
    2. Jó az ötlet, indulok! :)

      Törlés

Ha van valami mondanivalód, vissza ne fogd magad! Mindig örülök pár jó szónak, véleménynek.