A tavasz és a jó idő bármennyire is szuper dolog, mindig szomorúan veszem tudomásul, hogy van pár apróság, amiről a március-április beköszöntével le kell mondanom. Az egyik ilyen például a délutáni teázás. Bármennyire is szeretem a fűszeres, mézes teákat, meleg időben egyszerűen nem kívánom őket. Persze a jeges gyümölcs tea nem marad ki, de az valahogy mégsem ugyanaz. Aztán ott van a töltött káposzta és hasonló téli komfort ételek, melyek a nyári 40 fokban egyszerűen - legnagyobb bánatomra - már nem esnek jól. (Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy a bikinim sem örül nekik túlságosan...;) És sajnos ebbe a csoportba esik a krémlevesek többsége is. A hideg gyümölcslevesen, vagy friss borsó levesen kívül nem sok levest fogyasztok április és szeptember közt, ezért még a napokban kihasználom ezt a rövid átmeneti időszakot, és utoljára még készítek pár igazi finomságot.
Ezt a brokkoli krémlevest már millió éve szerettem volna kipróbálni. Nagyon hasonlóan készül, mint a
karfiol vagy
burgonya krémleves, sőt talán egy kicsivel még egyszerűbb és gyorsabb is, mivel nem kell sokat pepecselni a zöldség megpucolásával.
Hozzávalók:
egy termetes fej brokkoli
2 dl tejszín
vöröshagyma
vaj/olíva olaj
só, bors, szerecsendió
víz
Elkészítés:
A vöröshagymát megpirítom egy kevés vajon vagy olajon, erre rászórom az apró rózsáira bontott brokkolit, s az egészet leöntöm annyi vízzel, amennyi épp ellepi. A brokkolit puhára főzöm, sózom, borsozom, kevés szerecsendióval ízesítem, majd leoltin a gázt, és hagyom egy keveset hűlni. Ezek után beleöntöm a tejszínt, s az egészet botmixerrel simára dolgozom, majd visszateszem a gázra forrni egyet. Amennyiben a leves igényli egy kevés tejjel hígítom, esetleg újrafűszerezem. Az élvezetek fokozása érdekében pedig tálaláskor egy maréknyi pirított kenyérkockával díszítem.
Jó étvágyat hozzá!
Ha tetszett ez a bejegyzés, s szeretnél időben értesülni a frissekről vagy csak szívesen tartanád velem más platformokon is a kapcsolatot, megteheted:
Nyami, még reggelire is simán ennék belőle egy nagy tállal :-)
VálaszTörlés