Burgonyakrémleves

Gyerekként az öcsém és én a nyarak egy részét mindig a nagyszüleinknél töltöttünk. A nagymamám vérbeli nagymama – kényeztetett bennünket a végletekig, és mindig mindent meg akart csinálni helyettünk. Erre mi sem jobb bizonyíték, mint mikor úgy 10 éves korom környékén egyszer rá kellett szólnom, hogy „mama, már elég nagy vagyok ahhoz, hogy egyedül megkenjem a nutellás kenyeret!”:)
Az elkényeztetés mellett mamának egyetlen egy valami nem szerepelt a szótárában, az pedig az ebéd leves nélkül. Volt is egy ilyen mondása: „nem kell megenni a levest, de ha nem eszed meg, kikapsz”. Természetesen a dolog nem volt komoly, ám a nagyszüleim majd minden ebédnél emlékeztettek minket a szabályra, persze mosollyal az arcukon.
Mondanom sem kell, az öcsém meg én alapjáraton nem rajongtunk a levesekért, de ezek után az ebédek gyakran kellemetlen pillanatokba torkolltak…
Ilyen kezdést követően kész csoda, hogy szeretem a levest, és bevallom bele is telt pár évbe, mire megbarátkoztunk, de mára már az őszi-téli időszak fő eledelének számít az étrendemben. A kedvencem nem más, mint a krémlevesek családja, ezek közül is legfőképp a burgonyakrémleves, leggyakrabban palacsintával.
És akkor végre térjünk rá a receptre (melyhez az ihletet innen merítettem)
Hozzávalók:
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 evőkanál vaj
kb. 1 kg meghámozott és felkockázott krumpli
3 dl tejszín
kb. 1 liter víz
só, bors

Elkészítés:
A vöröshagymát a vajon megpároltam, majd rászórtam a felkockázott krumplit és az egészet felöntöttem vízzel, annyira hogy az ellepje. Sóval és borssal ízesítettem.
Miután puhára főtt a krumpli (körülbelül 20 perc), hozzáadtam a tejszínt és még egy pohárnyi vizet, majd az egészet leturmixoltam. Ha a leves túl sűrű, még nyugodtan adható hozzá víz turmixolás közben.
Végül érdemes megkóstolni, s amennyiben a leves igényli, újra sózni, borsozni.

Jó étvágyat hozzá!

3 megjegyzés:

  1. Úgy tűnik, ez már ilyen "nagymamás" szokás. :) Sokszor van, hogy úgy ennék valami meleget, könnyűt és egyszerűt, szerintem olyankor a levest kívánja a szervezetem, de nem szoktam főzni itt az albérletben. Legközelebb ki kell próbálnom, például ezt a receptet!

    VálaszTörlés
  2. Apropó, a krémleves turmix/mixer nélkül nemigen működik, ugye? Az sajna nincs itt kéznél. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, turmix nélkül nem működik. Esetleg azt tudod csinálni, hogy hétvégén megfőzöd, aztán viszel magaddal az albérletbe. Tudom, hogy úgy már nem friss, de nekem még másnap is finom volt ez a leves (bár kicsit besűrült, arra számítani kell), szóval egy próbát esetleg megér.:)

      Törlés

Ha van valami mondanivalód, vissza ne fogd magad! Mindig örülök pár jó szónak, véleménynek.